Artroplastia de sold

Prof. Dr. Doc. Ştefan Cristea este supraspecializat în chirurgia şoldului complicat, displazie de şold, revizii ale artroplastiilor primare, artroplastia totala de sold

Artroplastia de şold implică înlocuirea articulaţiei deteriorate, uzate sau bolnave cu o articulaţie artificială sau cu implant protetic, în vederea redării mobilităţii şi a dispariţei durerilor pacienţilor.

Principalele indicaţii pentru protezarea şoldului sunt: fractura de col femural şi coxartroza.

 Artroplastii totale şold necimentate ABG

Fractura de col femural

Tipurile majore de operaţii de înlocuire a articulaţiei şoldului în acest caz sunt:

  • Hemiartroplastia de şold în care se înlocuieşte doar partea femurală a articulaţiei şoldului (se scoate capul femural) şi care se poate realiza la rându-i în două feluri – Proteza Cervicocefalica – de tip Austin-Moore de regulă – o metodă care se adresează pacienţilor cu un risc mai mare de complicatii şi de persistenţă a durerilor în articulaţia şoldului operat. Varianta mai modernă, dar şi mai scumpă este Proteza Bipolară, în care componentele protezei sunt în întregime personalizate femurului operat, ea fiind metoda de elecţie pentru o fractură de col femural la un pacient de peste 60 de ani, tarat, care avea un şold normal înainte de producerea fracturii cu o speranţă de durată de viaţă a protezei mai lungă decât proteza de tip Moore.
  • Artroplastia totală de şold sau proteza totală de şold cu cele 2 variante: proteza totală necimentată pentru pacienţii mai tineri şi cea totală cimentata indicată pacienţilor de 70-80 de ani ţinând cont în fiecare caz/situaţie de starea generală a bolnavului, experienţa echipei chirurgicale, posibilităţile de îngrijire postoperatorie imediat şi tardiv ale pacientului şi, nu în ultimul rând, de cât de cooperant este pacientul. În aceste 2 variante şi costurile totale sunt mai mari, dar speranţa de viaţă a protezei este, de asemenea, mai mare.

 Artroplastia totala de sold hibrid bilateral, cotil necimentat, femur cimentat

  • Coxartroza

Boala degenerativă a articulaţiei şoldului caracterizată prin limitarea progresivă a mişcărilor şoldului, însoţită de dureri, de cauză variată sau necunoscută. Este o boală cu un debut lent, în medie după vârsta de 50 de ani, cu o evoluţie progresivă, continuă, care duce în final la anchiloză (blocarea) articulaţiei şoldului, însoţită de dureri foarte mari. Adesea este o boală prezentă a persoanelor de vârsta a doua şi a treia,dar boala nu are neapărat legatură cu vârsta. Poate să apara şi la tineri, în urma unui traumatism foarte puternic la nivelul şoldului: luxaţie de şold, fractură de cap femural sau poate să apară secundar în contextul altor afecţiuni tratate incorect sau neglijate: luxaţie congenitală de şold, epifizioliză.

Simptomatologie: coxartroza are un debut insidios, lent. La început, durerea apare dimineaţa sau după moment de repaus şi este însoţită de “redoare matinală”. În timp, durerea devine din ce în ce mai mare şi limitează sever mobilitatea. Alte simptome: cracmente(zgomote) la mobilizarea articulaţiei, reducerea mobilităţii articulare (mai ales la extensie, rotaţii interne şi abducţie), poziţie vicioasă (flexie, adducţie, rotaţie externă), semnul Patrik (maleolă-genunchi), semnul pantofului Duvernay (încălţare pe la spate cu genunchiul flectat, pacientul neputându-se apleca), diferenţa de lungime a membrelor, prin scurtarea membrului afectat.
Diagnosticul se pune pe baza istoricului, examenului clinic şi a examenului radiologic.

 Artroplastia totala de sold pentru displazie bilaterală înaltă, tip Eftekhar D, cu proteze hibrid inversat

Singurul tratament curativ al coxartrozei este tratamentului chirurgical.

În acest caz se practică tot artroplastia totală de şold cu proteza totală necimentata sau cu proteza totală cimentată. Ultima se adresează pacienţilor mai vârstnici, cu şansă mai mică de deteriorare a montajului în cursul vieţii.

Artroplastia totală de şold este o intervenţie chirurgicală majoră ce necesită o echipă medicală completă, formată din chirurg ortoped, anestezist, balneofizioterapeut, etc. Momentul operaţiei trebuie ales de comun acord de pacient şi medicul curant când afecţiunile asociate ale pacientului sunt ameliorate şi constantele biologice sunt normalizate.

Operaţia este una de dificultate medie până la ridicată, în funcţie de vârstă, afecţiunile asociate, amploarea intervenţiei şi, în concluzie, va avea întotdeauna riscuri şi complicatii posibile.

 Artroplastie totală de şold necimentată, operată în Olanda, degradată, migrarea intrapelvină a cupei, cu risc de lezare a art. iliace, Revizie cu proteză Tantal, grefe şi femur revitan

Recuperarea postoperatorie:
Prof. Dr. Doc. Ştefan Cristea este specializat în chirurgia miniinvazivă ce conferă o recuperare rapidă.

Artroplastia totala de sold necimentată, chirurgie miniminvazivă

În general, pacienţii sunt externaţi la 5-7 zile de la operaţie, în funcţie de evoluţie şi de complianţa faţă de tratament şi recuperare. Externarea se decide în momentul în care pacientul este capabil:

  • să urmeze neasistat tratamentul medicamentos;
  • să se ridice din/să se urce în pat singur;
  • să se deplaseze corect cu un cadru de mers, minim 30 de metri;
  • să facă duş/să se îmbrace neasistat;
  • să folosească toaleta;
  • să urce/coboare trepte;
  • să urce într-un autovehicul, să coboare;
  • să urmeze exerciţiile fizice de recuperare acasă;
  • dacă local sau general nu sunt complicaţii.

Mersul fără sprijin (cu cadru) este permis cât de repede posibil, de sprijinit pe piciorul operat – variabil între 1-2 zile postoperator până la 60-90 de zile după intervenţii sau reintervenţii laborioase sau cu complicaţii. Se recomandă kinetoterapia pentru recăpătarea mobilităţii şi a tonusului muscular. După operaţie pacientul va fi sfătuit să evite anumite activităţi pentru restul vieţii (anumite sporturi) – în funcţie de tipul operaţiei.

Chiar cu un regim de viaţă corect, articulaţia artificială (proteza) se deteriorează în timp. La pacienţii supraponderali sau cei ce desfăşoară activităţi suprasolicitante, deteriorarea va fi mai rapidă.

Artroplastia totala de sold
Artroplastia totala de sold

DISTRIBUITI MAI DEPARTE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *