• Artroscopia

CHIRURGIA ARTROSCOPICA

Artroscopia terapeutica este indicată în toate leziunile mai sus menţionate. Ea constă în tratamentul specific, folosind un instrumentar adecvat al leziunilor vizualizate. 

PREZENTARI POWERPOINT

LAE INTERNAL BRACE STRATS

  • Ortoped chirurg

ARTROSCOPIA DIAGNOSTICA
SI TERAPEUTICA

Artroscopic, la nivelul genunchiului se pot vizualiza leziunile intraarticulare mărite de 10 ori ceea ce permite o acurateţe mult mai mare a diagnosticului decât cu ochiul liber. În plus, intervenţia este miniinvazivă. 
Leziunile cel mai frecvent diagnosticate artroscopic sunt: hemartroza, blocajul articular în cazul unor leziuni meniscale sau ligamentare, hidrartroza, reacţii sinoviale de cauză necunoscută, leziuni osteo-cartilaginoase. 
Artroscopia diagnostică se mai practică şi pentru inventarul lezional pentru planning preoperator, examenul medico-legal şi pentru controlul postartroscopic după plastia LAE, suturile meniscale, osteocondroplastii.

ARTROSCOPIA TERAPEUTICĂ pentru ruptura ligamentului încrucişat antero-extern (LAE) sau LIGAMENTOPLASTIA ARTROSCOPICA.

Ruptura ligamentului încrucişat antero-extern (LAE) este o leziune devastatoare la nivelul genunchiului. Ea apare la adultul tânăr, de regulă sportiv, în urma unor accidente în timpul activităţiilor fizice. Punerea unui diagnostic incorect sau tardiv, precum şi un tratament chirurgical inadecvat duc la un genunchi instabil, ulterior dureros cu semne precoce de artroză care determină abandonarea sportului.

TRATAMENTUL
CHIRURGICAL

Tratament chirurgical de reconstrucţie intra-articulară artroscopică a ligamentului pentru recuperarea stabilităţii genunchiului. Va fi înlocuit ligamentul rupt cu o grefă de ţesut. În prezent, majoritatea chirurgilor folosesc reconstrucţia cu tendon rotulian (BTB – bone, tendon, bone) şi pe cea cu semitendinos şi gracilis (soft tissue). Restul grefelor se folosesc mai ales în cazurile de revizie sau când se fac reconstrucţii ligamentare multiple la acelaşi genunchi. 


TRATAMENTUL
NECHIRURGICAL

Un LAE rupt nu se va vindeca niciodată fără intervenţie chirurgicală. Tratamentul nechirurgical poate fi eficient pentru persoanele în vârstă şi sedentare. Dacă stabilitatea generală a genunchiului este nealterată, pot fi recomandate şi soluţii nechirugicale: 

Purtarea unei orteze pentru stabilizarea articulaţiei genunchiului. Se mai recomandă uneori şi utilizarea cârjelor pentru a evita plasarea greutăţii pe piciorul afectat. 

Kinetoterapie. Pe măsură ce inflamaţia se reduce, poate fi demarat un program de recuperare atent gândit, care include exerciţii specifice, menite să asigure reluarea funcţiei genunchiului şi fortificarea musculaturii piciorului.

TIPURI DE ARTROSCOPII

ARTROSCOPIA
GENUNCHIULUI

Artroscopic la nivelul genunchiului se pot vizualiza leziunile intraarticulare mărite de 10 ori, ceea ce permite o acurateţe mult mai mare a diagnosticului decât cu ochiul liber. În plus, intervenţia este minim invazivă.

Leziunile cel mai frecvent diagnosticate artroscopic sunt: hemartroza, blocajul articular în cazul unor leziuni meniscale sau ligamentare, hidrartroza, reacţii sinoviale de cauză necunoscută, leziuni osteo-cartilaginoase.

Artroscopia diagnostică se mai practică şi pentru inventarul lezional pentru planning preoperator, examenul medico-legal şi pentru controlul postartroscopic după plastia LAE, suturile meniscale, osteocondroplastii…

ARTROSCOPIA
SOLDULUI

Principalele indicaţii pentru artroscopia de şold sunt:
IMPINGEMENT femuro-acetabular
Impingementul femuro-acetabular apare atunci când capul femurului nu are libertate completă de miŞcare în cavitatea acetabulară a bazinului.

Impingementul în sine este coliziunea prematură Şi necorespunzătoare sau un impact între capul Şi/sau colul femural Şi acetabul. Acesta determină un grad scăzut de miŞcare a articulaţiei Şoldului însoţit de durere. Cel mai frecvent, impingementul femuroacetabular este o urmare a surplusului de os, care s-a format în jurul capului Şi/sau colului femural, cunoscut ca impingement de tip „cam”. De asemenea, impingementul femuroacetabular apare de obicei din cauza…

ARTROSCOPIA
UMARULUI

Cele mai frecvente proceduri artroscopice la nivelul umărului sunt următoarele:
Tratamentul umărului instabil
Cauzele umărului instabil pot fi două: o leziune atraumatică cum ar fi hiperlaxitatea congenitală sau o leziune traumatică a labrumului, inelul cartilaginos ce înconjoară marginea glenei. Indicaţiile chirurgiei artroscopice se adresează în special leziunilor traumatice. Labrul poate fi lezat la mai multe nivele: fie superior (aşa numita leziune SLAP), fie antero-inferior (aşa numita leziune Bankart), sau postero-inferior (leziunea Bankart inversată).
Leziunea de labrum superior
În cazul leziunii SLAP, labrul este detaşat la nivelul inserţiei superioare, afectând de multe ori şi integritatea …

ARTROSCOPIA
GLEZNEI

Această afecţiune apare atunci când fie osul, fie ţesutul moale al articulaţiei anterioare a gleznei se inflamează din cauza solicitării repetitive sau a iritării. Acest lucru va provoca dureri ale articulaţiei gleznei, umflarea Şi poate limita libertatea de miŞcare a gleznei, în special în poziţie de dorsiflexie. Este o afecţiune comună pentru jucătorii de fotbal Şi pentru orice atlet cu entorse de gleznă recurente. Diagnosticul de impingement anterior de gleznă poate fi stabilit prin identificarea osteofitelor la radiografii standard de gleznă. Uneori, un RMN este necesar în cazul în care osteofitele nu sunt prezente. RMN-ul poate identifica ţesuturile moi redundante Şi inflamate care nu pot fi observate la o simplă radiografie. În cazul în care tratamentul conservator nu dă rezultate, şi nu se observă nicio ameliorare a simptomelor, artroscopia de gleznă poate fi folosită pentru a îndepărta ţesuturile moi redundante Şi/sau osteofitele.
Impingement posterior de gleznă
Se întâmplă atunci când osul si ţesutul moale din “spatele” …

ENDOSCOPIA
VERTEBRELOR

În principiu 90-95 % dintre leziunile discale sunt tratate cu succes conservator. Doar 5-10 % sunt cele care dacă nu au răspuns la tratament vor fi tratate chirurgical.

Tratamentul conservator se aplică minimum 4-6 săptămâni şi maximum 3-6 luni. El constă din repaus relativ la pat tare, cu flexia şoldurilor şi genunchilor pentru relaxare în hiperlordoză, administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene sub protecţie gastrică, miorelaxante, fizioterapie antiinflamatorie, decontracturantă, anestezie epidurală, eventual manipulări vertebrale cu repunerea mecanică a discului.

Aplicarea tratamentului se face gradual, progresiv, iar după ameliorarea durerii se poate face gimnastica medicală pentru tonifierea musculaturii paravertebrale şi a celei abdominale.Dacă tratamentul conservator a fost corect aplicat iar bolnavul nu a răspuns, vom interveni mai agresiv…

PREGATIREA
PACIENTULUI

Anestezia
Aceasta poate fi locală, regională (rahi sau peridurală) sau generală. Sunt necesare următoarele investigaţii de laborator:

analize pachet de bază (hemogramă, uree, creatinină, glicemie)
probe coagulare
EKG
Rx torace
Rx de genunchi faţă şi profil pentru excluderea unor leziuni tumorale, ex RMN.

Anestezia generală prezintă dezavantajul că pacientul nu poate urmări operaţia şi nu poate colabora cu chirurgul.

Anestezia peridurală se instalează greu şi durează prea mult.

Anestezia locală are următoarele dezavantaje…

CRISTEA STEFAN, CHIRURG ORTOPED

Prof. Dr. Docent Ştefan Cristea a tratat pacienţii cu aceeaşi dedicaţie şi aceeaşi seriozitate care îi caracterizează întreaga activitate şi care susţine succesul său şi încrederea de care se bucură din partea pacienţilor.

Cu ce te pot ajuta?

Lasa-mi un mesaj mai jos completand campurile atasate sau contacteaza-ma la numarul meu personal in cazul in care doresti o consultatie!

Sau acceseaza pagina de contact