• Artroplastia

CHIRURGIA ARTROPLASTICA

Artroza este unul din motivele principale pentru care se face operaţia de artroplastie a umărului. Aceasta afectează persoane în toate etapele vieţii.

PREZENTARI POWERPOINT

BOLNAVUL
REUMATISMAL

COMPLICATII LA
PROTEZELE DE SOLD

INFECTIILE
NOSOCOMIALE

ARTROPLASTIA DE
GENUNCHI

Artroplastia de genunchi implică înlocuirea articulaţiei deteriorate, uzate sau bolnave cu o articulație artificială sau cu implant protetic.Cei cu hemofilie sau gută, pot beneficia de artroplastie de genunchi doar dacă leziunile articulaţiei sunt extinse.

Indicaţiile principale ale artroplastiei de genunchi sunt osteoartrita, artrita reumatoidă sau alte tipuri de artrită.Cea mai frecventă cauză a intervenţiilor chirurgicale de înlocuire a genunchiului este osteoartrita. 

Alte cauze pentru leziuni ale articulaţiei care pot beneficia de artroplastie de genunchi includ şi celelalte tipuri de artrită, precum artrita reumatoidă.
Aceste afecţiuni au o serie de manifestări și efecte care trebuie să fie gestionate corespunzător pentru ca împreună cu artroplastia de genunchi să conducă la o îmbunătăţire evidentă a sănătăţii pacientului. 
Pacienţii care au administrat o perioadă îndelungată steroizi, pot dezvolta o formă specială de leziune articulară, numită necroză avasculară. Acești pacienți pot de asemenea beneficia de o intervenţie chirurgicală de artroplastie de genunchi.

OSTEOARTRITA

Osteoartrita provoacă leziuni la nivelul cartilajului articular prin uzură şi rupere naturale. Rana conduce  la deteriorarea cartilajului articular, care la rândul lui creşte frecarea dintre capetele oaselor, ceea ce provoacă durere şi dificultate în mişcare.

Pe măsură ce afecţiunea evoluează, oasele cresc mai gros și încep să producă chiar excrescenţe osoase pentru a repara prejudiciul, fapt care conduce la şi mai multă durere şi rigiditate a articulaţiei.

 

SECUNDARA SI PRIMARA

Exista 2 tipuri de osteoartrita , osteoartrita primara si cea secundara..

Osteoartrita primară afectează în principiu persoane tinere cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta este, de obicei, o afecţiune genetică (moștenită).

Osteoartrita secundară apare de obicei în urma unor leziuni la genunchi, infecții ale articulaţiei, instabilitate sau fracturi ale oaselor articulaţiei.

TIPURI DE ARTROPLASTII

ARTROPLASTIA DE
GENUNCHI

Prof. Dr. Doc. Ştefan Cristea este supraspecializat în chirurgia genunchiului sub toate aspectele: artroscopii, osteotomii, artroplastii, precum şi revizii ale protezelor primare sau ale protezelor tumorale de genunchi.

Interesul faţă de artroplastia genunchiului este urmarea firească a succceselor obţinute în artroplastia totală de şold. Artroplastia genunchiului pune probleme complexe legate de anatomia multicompartimentală, de acoperirea părţilor moi, restabilirea stabilităţii capsulo-ligmentare dar şi de motilitatea complexă axială şi rotaţională a genunchiului protezat. Ca şi la şold, dezideratele artroplastiei sunt: mobilitatea perfectă cu restabilirea centrului de rotaţie, stabilitatea protetică perfectă şi egalizarea membrelor. Începând cu 1860 au loc multiple tentative de restaurare a mobilităţii articulare a genunchiului (1861 – Fergusson, 1863 – Verneuil) prin diverse tehnici chirurgicale. S-au folosit multiple materiale de interpoziţie: fascie, piele, celuloid, cauciuc, nylon, chiar şi vezică de porc cromatizată. Acestea au adus succese din punct de vedere al mobilităţii, în peste 50% din cazuri după diverse statistici, dar cu preţul instabilităţii restante. În trecut, se prefera artrodeza decât un genunchi dureros instabil…

ARTROPLASTIA DE
SOLD

Artroplastie totală de şold pentru displazie bilaterală înaltă, tip Eftekhar D, cu proteze hibrid inversat

Singurul tratament curativ al coxartrozei este tratamentului chirurgical.

În acest caz se practică tot artroplastia totală de şold cu proteza totală necimentata sau cu proteza totală cimentată. Ultima se adresează pacienţilor mai vârstnici, cu şansă mai mică de deteriorare a montajului în cursul vieţii.

Artroplastia totală de şold este o intervenţie chirurgicală majoră ce necesită o echipă medicală completă, formată din chirurg ortoped, anestezist, balneofizioterapeut, etc. Momentul operaţiei trebuie ales de comun acord de pacient şi medicul curant când afecţiunile asociate ale pacientului sunt ameliorate şi constantele biologice sunt normalizate.

Operaţia este una de dificultate medie până la ridicată, în funcţie de vârstă, afecţiunile asociate, amploarea intervenţiei şi, în concluzie, va avea întotdeauna riscuri şi complicatii posibile…

ARTROPLASTIA DE
UMAR

Artroza este unul din motivele principale pentru care se face operaţia de artroplastie a umărului. Aceasta afectează persoane în toate etapele vieţii. De-a lungul timpului, articulaţia umărului devine rigidă şi intens dureroasă.

O fractură gravă a umărului este alt motiv des întâlnit în practică pentru cazurile de artroplastie de umăr. Când umărul este lezat printr-o cădere sau într-un accident de circulaţie, poate fi foarte dificil pentru medic să refacă oasele. Cel mai des osul humeral este zdrobit, iar circulaţia sângelui către os este întreruptă. În acest caz, recomandăm înlocuirea umărului. Pacienţii cu vârste înaintate, cu osteoporoză sunt supuşi unui risc mai mare pentru o fractură gravă.

Pacienţii cu ruptură masivă a coafei rotatorilor pot dezvolta artropatie. În această afecţiune modificările din articulaţia umărului cauzate de ruptura coafei rotatorilor poate duce la artroză şi chiar la distrugerea cartilagiului articular.

Necroza avasculară este o boală în care osul de la nivelul capului humeral este …

CRISTEA STEFAN, CHIRURG ORTOPED

Prof. Dr. Docent Ştefan Cristea a tratat pacienţii cu aceeaşi dedicaţie şi aceeaşi seriozitate care îi caracterizează întreaga activitate şi care susţine succesul său şi încrederea de care se bucură din partea pacienţilor.

Cu ce te pot ajuta?

Lasa-mi un mesaj mai jos completand campurile atasate sau contacteaza-ma la numarul meu personal in cazul in care doresti o consultatie!

Sau acceseaza pagina de contact