• Afectiunile piciorului

CHIRURGIA PICIORULUI

Articulaţiile sunt cele mai expuse traumatismelor directe sau indirecte în cazul accidentelor de muncă, de circulaţie, de sport etc. 

PREZENTARI POWERPOINT

OPERATIE
MONTURI

PICIORUL
CHARCOT

ENTORSE

Entorsele sunt traumatisme ale articulaţiilor care interesează aparatul capsulo-ligamentar al acestora (distensie, elongaţie, rupturi totale sau parţiale sau smulgeri de pe inserţiile osoase) şi care depăşesc limitele fiziologice de stabilitate ale articulaţiei, dar fără modificarea raporturilor între suprafeţele articulare. Ele fac parte din afectiunile piciorului.
Cauza determinanta este mişcarea forţată care imprima extremităţii articulare o mişcare de amplitudine exagerată, mişcare care solicita şi destinde ligamentele. Între cauzele favorizante de ordin local se număra laxitatea articulara, paralizii şi atrofii musculare, devieri şi dezaxări ale membrului, iar între cauzele de ordin general lipsa de antrenament, oboseala, hipotonia musculară.

În raport cu amploarea semnelor clinice şi radiologice se deosebesc trei forme de entorsă:
uşoară: durere redusă, jenă funcţională, tumefiere dureroasă, lipsa oricărui semn radiologic de ruptură ligamentară
moderată: durere vie, impotenţă funcţională parţială, tumefacţie evidenta alături de mobilitate normală şi examen radiologic negativ
gravă: durere vie, impotenţă funcţională totală, tumefacţie, echimoza întinsă, prezenţa punctelor dureroase ligamentare, mobilitate anormală şi lărgirea unilaterală a spaţiului articular pe radiografiile în poziţii forţate, traducând ruptura totală sau o smulgere a inserţiei osoase.

PICIORUL CHARCOT

Artropatia Charcot este o alta boală progresivă, care face parte din afectiunile piciorului, cu afectarea întregului sistem musculoscheletic ce se caracterizează prin dislocaţii ale articulaţiilor piciorului, fracturi pe os patologic cu diformităţi progresive Şi invalidante. Artropatia Charcot poate surveni la orice articulaţie dar este mai frecventă la picior Şi gleznă. ÎnsăŞi arhitectura osului este afectată cu distrugeri osoase progresive Şi cu tulburări ale tuturor ţesuturilor de la un segment afectat.

CAUZE

Ori ce afecţiune neurogenă (generată de sistemul nervos) cu alterarea senzitivă poate duce la maladia Charcot. Artropatia Charcot survine ca o complicaţie a: diabetului, sifilisului, alcolismului cronic, leprei, meningomielocel, leziunilor medulare spinale, siringomieliei, la dializaţii renali precum Şi în tulburările congenitale senzitive. Diabetul este considerat ca cea mai frecventă cauză a maladiei Charcot.

AFECTIUNILE PICIORULUI

AFECTIUNI
DEGENERATIVE

* Hallux Valgus – operaţia Scarf

Hallux Valgus (monturi) este o afecţiune care se identifică prin creşterea proeminentă a osului metatarsian şi deplasarea sa medială spre degetul mic. Multe persoane confundă acea proeminenţă cu un cartilaj nou sau cu un alt os crescut. Este vorba despre o deformare a antepiciorului care poate fi corectată prin intervenţie chirurgicală. Mai exact, degetul mare de la picior este numit haluce. În cazul în care acesta începe să devieze spre interior în direcţia de degetului mic, boala se numeste hallux valgus. Un cucui începe să se dezvolte pe partea interioară a degetul mare deasupra osului metatarsian.
Cauzele
Nu sunt cunoscute cauzele apariţiei acestei afecţiuni, însă putem vorbi despre o predispoziţie ereditară şi despre anumiţi factori de risc sau favorizanţi. Istoricul familial trebuie luat în considerare, de regulă copiii moştenesc picioarele unora dintre părinţi. În cazul în care există istoric în familie, trebuie urmărită şi ţinută sub observaţie permanentă boala. Tocurile sau încălţămintea strâmtă, incomodă nu reprezintă o cauză concretă, ci un factor agravant…

OSTEOCONDRITA
DISECANTA

Osteocondrita disecantă
Este o tulburare relativ rară care rezultă din pierderea vascularizaţiei la nivelul unei zone osoase de sub suprafaţă articulară, care necrozează. Cartilajul care acoperă ţesutul osos necrozat rămâne intact iniţial, hrănindu-se din lichidul sinovial. Când este resorbit osul necrozat, cartilajul îşi pierde suportul, iar fragmente din el pot fi deplasate în spaţiul articular. Apare cu o frecvenţă mai mare la adolescenţi, atlete tinere. Lăsată netratată poate conduce la modificări degenerative precoce cu durere cronică şi impotenţă funcţională.

Cauzele apariţiei osteocndritei disecante: traumatisme, ischemia, ereditatea.

Există două tipuri principale de osteocondrită: forma adultă, care apare după ce cartilajul de creştere se închide, şi forma juvenilă, care apare la pacienţii cu cartilaje deschise.

Zonele cele mai frecvent afectate includ, în ordinea descrescătoare a frecvenţei, condilii femurali, talusul şi capitulum humeral…

PICIORUL
CHARCOT

Artropatia Charcot este o boală progresivă cu afectarea întregului sistem musculoscheletic ce se caracterizează prin dislocaţii ale articulaţiilor piciorului, fracturi pe os patologic cu diformităţi progresive Şi invalidante. Artropatia Charcot poate surveni la orice articulaţie dar este mai frecventă la picior Şi gleznă. ÎnsăŞi arhitectura osului este afectată cu distrugeri osoase progresive Şi cu tulburări ale tuturor ţesuturilor de la un segment afectat.

Este o boală rară, cu prevalenţă variabilă de la 0.1% ajungând la 13% pentru clinicile specializate în chirurgia piciorului diabetic foot clinics. La pacienţii cu diabet incidenţa formelor acute pentru picior Şi gleznă este de 0.15-2.5%. Bilateralitatea survine în mai puţin de 10% din cazuri. Recidivele bolii survin în mai puţin de 5%.Studiile epidemiologice nu deosebesc formele acute de boala cronică.

Repartiţia pe sexe este controversată unii autori susţin repartiţia egală, iar alţii indică o frecvenţă mai mare la bărbaţi de 3:1.Ori ce afecţiune neurogenă (generată de sistemul nervos) cu alterarea senzitivă poate duce la maladia Charcot…

CRISTEA STEFAN, CHIRURG ORTOPED

Prof. Dr. Docent Ştefan Cristea a tratat pacienţii cu aceeaşi dedicaţie şi aceeaşi seriozitate care îi caracterizează întreaga activitate şi care susţine succesul său şi încrederea de care se bucură din partea pacienţilor.

Cu ce te pot ajuta?

Lasa-mi un mesaj mai jos completand campurile atasate sau contacteaza-ma la numarul meu personal in cazul in care doresti o consultatie!

Sau acceseaza pagina de contact